نانوفناوری با ارائه نگرشی نو در توسعه علوم و فنون مختلف، یکی از موثرترین و امیدبخشترین تکنولوژیهای قرن حاضر لقب گرفته است. این علم در واقع مجموعهای از فناوریهایی است که بهصورت انفرادی و یا با جهتگیری گروهی برای بکارگیری و درک بهتر علوم دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. فناوری نانو با استفاده از ابزارهایی نظیر نانومواد، نانوحسگرها، نانو واکسنها، انتقال ژن، دارورسانی هوشمند و ... بهمنظور ایجاد تحولی عظیم درحوزههای گوناگون شیلاتی دارای پتانسیل فوقالعادهای خواهد بود و در این راستا میتواند به حل بسیاری از معماهای مرتبط با آبزیان بپردازد.
به نظر میرسد در سالهای آینده، این فناوری، تواناییهای لازم در زمینههای اصلاح نژاد آبزیان و افزایش تولید در واحد سطح را بطورکامل بهدست خواهد آورد. با گسترش روز افزون آبزیپروری در دنیا و بهویژه در کشورمان، توجه به توسعه روشهای تشخیص، پیشگیری و درمان آبزیان نیز الزامی بوده و در این راستا فناوری نانو میتواند نقش بسیار مثبت و اثربخشی را ایفا نماید. بهطور مثال ضمن بررسی جایگزینی گیاهان دارویی با مواد شیمیایی مورد استفاده در آبزیپروری، میتوان در خصوص بهینه نمودن تأثیرات مفید این گیاهان با استفاده از فناوری نانو نیز بهره برد. در حال حاضر نیز این فناوری در حوزه شیلات و آبزیپروری دارای کاربردهایی در عرصه فرآوری آبزیان، تشخیص و شناسایی باکتریها در صنایع بستهبندی، تولید انواع مختلف طعمدهندهها، تثبیت کیفیت و رنگ تولیدات و نیز افزایش سطوح ایمنی در آبزیان بوده که البته در ابتدای مسیر خود می باشد.
این کتاب بهمنظور شناخت کلی با دنیای نانو فناوری و آشنایی با کاربردهای این علم در حوزه علوم شیلاتی تدوین شده و در واقع بهمنظور ایجاد انگیزه و استفاده محققان، کارشناسان، دانشجویان و فعالان حوزههای شیلاتی تهیه گردیده است. لازم بذکر است که در نگارش این کتاب از منابع و مقالات متعدد فارسی و انگلیسی نیز استفاده شده است.
عنوان صفحه
فصل اول: مقدمهای بر نانوفناوری- 3
فصل دوم: آشنایی با شاخههای نانوفناوری- 9
2-2- نانوفناوری زیستی از دیدگاه کاربردی- 10
2-2-1-1- فناوری نانو و دارو رسانی- 12
2-2-1-1-8- كوبوزومها و هگزوزومها 20
2-2-2- کشاورزی، دامپروری و آبزیپروری- 21
2-2-2-1- سامانههای انتقال و آزادسازی هوشمند- 21
2-2-2-4- نمونهبرداریهای سریع- 22
2-2-2-5- سلامت دام، طیور، آبزیان و محصولات کشاورزی- 22
2-3-1- انواع نانومواد از نظر ابعاد- 23
2-3-1-1- نانومواد صفر بعدی- 23
2-3-2- روشهای کلی تولید نانومواد- 28
2-3-3- شاخصترین روشهای سنتز نانومواد- 29
2-3-3-1- رسوبگذاری الکتریکی- 29
2-3-3-2- رسوبگذاری شیمیایی- 30
2-3-3-4- سایش توسط آسیابها 30
2-3-4- انواع نانومواد از نظر ساختار 31
2-3-4-1-1- کاربرد نانوپودرها 33
2-3-4-2-1- نانولولههای کربنی- 36
2-3-4-2-2- نانولولههای پپتیدی- 37
2-3-4-2-3- خواص نانولولهها 40
2-3-4-2-4- کاربرد نانولولهها 41
2-3-4-2-4-1- تقویت کننده کامپوزیتها 41
2-3-4-2-4-2- صنایع الکترونیک-- 41
2-3-4-2-4-3- ساخت نانوماشینها 43
2-3-4-2-4-4- تهيه الياف از نانو لولههاي کربني- 43
2-3-4-3-1- نانوکامپوزیتها با پایه پلیمری (PMNCs) 45
2-3-4-3-2- نانوکامپوزیتها با پایه سرامیکی (CMNCs) 46
2-3-4-3-3- نانوکامپوزیتها با پایه فلزی (MMNCs) 46
2-3-4-4- توپهای کربنی چند وجهی یا باکی بال- 47
2-3-4-4-1- تقویت استحكام مكانيكي در نانو كامپوزيتها 48
2-3-4-4-2- خاصيت روانسازي زیاد در مقياس نانو- 48
2-3-4-4-3- حساس در برابر نور، كاربردهاي فوتونيك-- 48
2-3-4-4-4- ساختار توخالي، مكاني براي قرارگيري عناصر- 48
2-3-4-4-5- خواص زيستسازگاري و دارورساني- 49
2-5-1-الف- کاربرد نانوسیم در تشخیص بیماریها 54
2-5-2- روشهای عمده ساخت نانوسیمها 55
2-5-2-1-1- ليتوگرافي با پرتو الکتروني- 56
2-5-2-1-3- ليتوگرافي با پروب روبشي- 56
2-5-2-2- مزوحفرهها قالبي براي نانوسيمها 57
2-6-1- روشهای تولید نانوحسگرها 59
2-6-2-الف- نانوحسگرهای شیمیایی- 60
2-6-2- ب- نانو حسگرهای سنتزی- 60
2-6-3-الف- نانوحسگرها بهمنظور تعیین عناصر- 60
2-6-3- ب- نانولولههای کربنی و نانوسیمها بهمنظور شناسایی باکتری و ویروس-- 60
2-6-3- ج- نانوحسگرهای مولکولی مکانیکی- 61
2-6-3- د- نانوحسگرها در پارچههای هوشمند- 62
2-6-3- ه- نانوحسگرها در سامانههای کشاورزی، دام و آبزیان- 62
2-6-3- و- نانوحسگرها در پزشکی- 62
2-6-3- ز- نانوحسگرهای بهمنظور تشخیص گازها 63
2-6-3- ح- نانوحسگرهای زیستی- 63
2-6-3- ط- نانو حسگرها در تصفیة آب و پساب- 63
2-7-1- ساخت نانوترانزیستورها 64
2-8- انواع میکروسکوپها جهت اندازهگیری ابعاد نانو- 65
2-8- الف- میکروسکوپ الکترونی پیمایشی یا روبشی (SEM) 65
2-8- ب- میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) 67
2-8- ج- میکروسکوپ تونلی روبشی ((STM- 69
2-8- د- میکروسکوپ نیروی اتمی )(AFM- 70
2-9- تفاوت میکروسکوپهای AFM و SEM- 70
فصل سوم: فناوری نانو و علوم شیلاتی- 73
3-2- زمینههای کلی و کاربردی فناوری نانو در تولید محصولات کشاورزی و غذایی- 73
3-3- فناوری نانو و نقش آن در توسعه علوم شیلاتی- 74
3-3-1- استفاده از نانوذرات بهمنظور ارتقاء رشد و بهبود عملکرد سیستم ایمنی- 74
3-3-2- حفط سلامت موجودات آبزی و محصولات غذایی- 77
3-3-2- 1- نانو واکسنهای DNA- 79
3-3-2-3- تحویل هوشمند داروها و مکملها 81
3-3-2-4- رسانش مواد و ترکیبات مغذی- 81
3-3-3- تگگذاری و نانو بارکدها 82
3-3-5- نانوفناوری و مدیریت محیط زیست آبزیان- 85
3-3-6- نانوفناوری و مهندسي سيستمهاي آبزيپروري و صیادی- 85
3-3-7- نانوفناوری در صنایع غذایی شیلاتی- 87
3-3-8-کاربرد نانوفناوری در نگهداری غذا 88
3-3-8- الف- خاصیت ضدمیکروبی- 88
3-3-8- ب- محافظت از آنتی اکسیدانها 88
3-3-8- ج- کنترل فعالیت آنزیمها 89
3-3-9-كاربرد نانومواد در بستهبندي آبزیان و فرآوردههای آن- 89
3-3-9-1- نانو پليمرها و پوششهای مناسب جهت استحكام بستهبندي- 89
3-3-9-2- بستهبندیهای خاص با عملکرد ضدمیکروبی- 90
3-3-10- ایمنی و سلامت مصرف نانومواد در حوزههای گوناگون شیلاتی- 93
3-3-11- نانومواد و کاربرد آنها در سلامت آبزیان- 95
3-3-12- سلامت و ایمنی شغلی کاربرد نانومواد در شیلات و آبزیپروری- 97
3-4- عملکرد نانومواد در محيط زیست آبی- 99
3-4-1- اكوتوكسيكولوژي نانومواد در حوزه آبزیان- 101
3-4-1-1- حساسيت ماهیان به نانومواد در مراحل آغازین زندگي- 115
3-5- عوارض نانومواد بر جمعيتهای آبزیان- 115
3-6- برنامههاي كنترل محیطی نانومواد و نظارت بر محصولات شیلاتی- 116
3-7- برخی از کاربردهای فناوری نانو در کنترل بیماریهای آبزیان- 118
3-7- الف- 1- مکانیسمهای عمل نانو ذرات نقره 118
3-7- الف-2- موارد مصرف نانو ذرات نقره 119
3-8- نتيجهگیری کلی در خصوص کاربرد نانوفناوری (خطرات و مزايا) 120
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
شيلات
|